Generalități
Modalitățile în care se poate realiza raportarea privind încălcări ale legii, conform Legii nr. 361/2022, cu modificările și completările ulterioare, sunt:
În esență, Legea nr. 361/2022 cu modificările și completările ulterioare, trasează un cadru unitar în materia raportărilor de încălcări ale legii, astfel:
Raportarea avertizorului în interes public se face în scris, în format electronic, prin comunicare la adresa de e-mail: avertizor.integritate@fond-fci.ro sau prin întâlnire față în față, la cererea avertizorului în interes public.
Sesizarea încălcărilor legii de către avertizorul în interes public prin raportare externă se transmite, potrivit prevederilor Legii nr. 361/2022 și Legii nr. 88/2021 privind organizarea și funcționarea Fondului de Compensare a Investitorilor către Autoritatea de Supraveghere Fiananciară, în calitate de instituție ce stabilește organizarea şi funcţionarea Fondului prin statut propriu aprobat de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară la propunerea Consiliului de administraţie al Fondului, utilizând canalul extern pus la dispoziție de către autoritate, respectiv :
Raportarea va cuprinde, cel puțin, următoarele elemente:
Raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii.
Persoana care raportează încălcări ale legii în mod anonim, nu poate fi înștiințată cu privire la înregistrarea raportării, progesul înregistrat și modalitatea de soluționare
Comunicări
Persoana desemnată are obligația de a transmite avertizorului în interes public confirmarea primirii raportării, în termen de cel mult 7 zile calendaristice de la primirea acesteia.
Clasarea raportării
În situația în care raportarea este transmisă anonim sau nu conține suficiente informații care să permită analizarea și soluționarea acesteia și nu s-a dat curs solicitării de completare a acesteia în termen de 15 zile, aceasta se clasează fiind comunicată soluția de clasare și temeiul legal în baza căruia s-a efectuat clasarea.
Raportarea se clasează și în situația în care, în urma analizei preliminare efectuate, se constată că aceasta nu se încadrează în domeniul de aplicabilitate a prevederilor legale privind protecția avertizorilor în interes public sau în situația în care se constată faptul că persoana care a efectuat raportarea nu are calitatea de avertizor în interes public.
În cazul primirii mai multor raportări cu același obiect, acestea sunt conexate și salariatul desemnat transmite o singură informare.